how to build a site
Mobirise

Olvassa el a Felelősen Magadért Egyesület cikkeit, riportjait!

Mobirise

Átfogóan a hüvelyi fertőzésről - 1. rész

A hüvelyfertőzés vagy hüvelygyulladás a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati betegségek közé tartozik. A hüvelynek egy sajátos, természetes baktériumflórája van, amely véd minket a fertőzésektől. Ha valami miatt sérül – például legyengült immunrendszer, alacsony ösztrogénszint, antibiotikum terápia –, akkor a hüvelyben lévő kórokozók elszaporodnak, ami számos problémához vezet.
A hüvelyfertőzések hátterében továbbá szexuális úton terjedő kórokozók, vírusok, paraziták is állnak.

Mobirise
Mobirise

Ne törődjünk bele a diszkomfortérzésbe!
Érthetően a hüvelyszárazságról

A hüvelyszáraság egyik legfeltűnőbb tünete az égető, viszkető érzés. Ezt az illető mindenképpen észreveszi, hiszen borzasztóan kellemetlen irritációról van szó. Ezen túl az intim együttlétek kifejezetten fájdalmassá válhatnak. A hüvelyszárazság további velejárója lehet vizelési panasz, valamint gyakran kiújuló hüvelyi fertőzés.


Tabuk nélkül az anyák felelősségéről
Optimális esetben a lányok az iskolában is, otthon is sokat hallanak a női test működéséről, sajátosságairól, már a menstruáció megjelenése előtt megismerik a menzesszel járó folyamatok hátterét.
Azonban a tudatosságot, magunkra való odafigyelés képességét ugyanúgy meg kell tanítanunk lányainknak, hogy értelmezhessék, mi normális és mi nem. Hallgassátok meg a témában szakértőnk, Dr. Katona Renáta gondolatait.

Mobirise

A fehér folyás nem probléma, az egészségünket szolgálja

Sok nő megijed, ha hirtelen bővebb fehér folyást tapasztal, illetőleg a fiatalabbak nem tudják biztosan, hogy a fehér folyás kóros, avagy természetes jelenség. Dr. Katona Renátát, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét kérdeztük a témában.

Mobirise

"Minden apró sikernek tudok örülni”

Az elmúlt hetek, hónapok mindenkit próbára tettek, és mindenkinek váratlan feladatokat hozott, hogy gyorsan alkalmazkodni tudjon az új élethelyzethez. A nehéz pillanatokban különösen fontos, hogy legyenek célok, napi kitűzött feladatok, amik segítenek az új rutin kialakításában. A FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét, Dr. Katona Renátát kérdeztük arról, hogy élte meg az elmúlt időszak történéseit, mivel töltötte a mindennapjait, milyen nehézséggel kell szembenéznie a vírusjárvány idején, és mennyire megy az otthontanulás a 12 éves kisfiának, Beninek.

A kismedencei gyulladásról

Folyás, püffedés, láz, alhasi fájdalom, vizeletürítési problémák – ezek a tünetek külön-külön is jelezhetik azt, hogy kismedencei-gyulladásunk van. A betegség antibakteriális gyógyszerrel hatékonyan kezelhető, de ha nem keressük fel időben az orvosunkat, akkor súlyosabb szövődmény is kialakulhat.
Tovább

Higiénia a menzesz alatt

Köztudott, hogy a menstruáció alatt tudatosabban, extra odafigyeléssel érdemes elvégeznünk a napi tisztálkodást. Mit is jelent ez a gyakorlatban, melyek a legfontosabb tudnivalók és tanácsok?
Tovább

Mikor kell elmenni nőgyógyászati szűrésre?

Az egészégünk érdekében alapvetően fontos, hogy évente egyszer elmenjünk a nőgyógyászati szűrésre és az a legjobb, ha ezt a középidőben tesszük meg, vagyis a ciklus első napjától számított 10-20 nap között.
Tovább

Mobirise

Biztos, hogy hízunk menopauza idején? - Hormonális fogamzásgátlók - mi alapján válasszunk?

Biztosan tapasztalta mindenki, hogy kamaszkorban szinte bármennyit ehetünk, nem hízunk. Menopauza idején, ötvenéves korunk körül, elmarad a menstruáció. Olyan hormonális változások történnek a testben – például csökken az ösztrogén, progeszteron szintje – amelyek miatt csökken az anyagcserénk is.
Tovább 

Szex és árnyoldalai

Fontos, hogy kitérjünk a kezelt szexuális úton terjedő bajokra is. Ez talán még nagyobb tabu, hiszen nemcsak intim területet érint, de az életmódunkra is akaratlanul és sokszor alaptalanul is rossz fényt vethet. Dr. Katona Renáta azt mondja: le kell dönteni a falakat, ne legyen szégyenérzet és félelem, az egyetlen cél a tudatosság, a felkészültség és az időben orvoshoz fordulás.
Tovább

Mobirise

Miért fontos a menstruációs napló?

Kiemelkedő jelentősége van annak, hogy lejegyezzük a menstruációnkkal kapcsolatos legfontosabb pozitív, negatív tüneteket, körülményeket.  A rendszeresen, pontosan, okosan vezetett menzesz naptár egyrészről hatalmas segítség.

Mobirise

Vérzészavar

A ciklusunk hosszabb, rövidebb, vagy teljesen rendszertelen, a megszokottól eltérő?
Életünk során valamennyiünknél előfordul vérzészavar. Van, akinek ez csak rövid epizód a nehéz napokban, van, akinek hosszabb, de van, akinek sohasem volt megszokott a menstruációja.

Mobirise

Mi  az a toxikus sokk szindróma, és miért van ott minden tampondobozon?

A toxikus sokk szindrómára (TSS) való figyelmeztetés pedig ma is megtalálható szinte minden tampondobozon és használati utasításon. De mi is ez a betegség, és mire kell valójában figyelni?

Mobirise

Női higénia

Sajnos nem is nehéz valamilyen fertőzést elkapnunk. Van, aki persze fogékonyabb rá, van, aki kevésbé, de nagyon fontos, hogy figyeljünk oda magunkra – viszont nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.


"Különböző szakaszok, mérföldkövek vannak egy nő életében, ahol minden vizsgálatnak megvan a maga ideje. Ettől függetlenül fontos, hogy évente járjunk nőgyógyászhoz”
hangsúlyozza dr. Katona Renáta nőgyógyász. 

A nőgyógyászati szűrések fontosságáról

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a prevenció – még azoknak a betegségeknek a kialakulása is késleltethető a megelőzésre történő odafigyeléssel, amelyekre egyébként genetikai hajlamunk van.


A meddőségről

"Segítenem kell mindenkit abban, hogy higgyen a cél megvalósíthatóságában.
Van, akinek könnyű anyává válnia, van, akinek nehezebb, de az esélye szinte mindenkinek meg van egy bizonyos életkorig."
Dr. Katona Renáta

Mobirise

A meddőségről 

A családalapítás, gyermekvállalás az egyik legnagyobb öröm, de a sikertelen próbálkozás a legnagyobb bánat. A meddőség egyre gyakoribb, mely sok esetben kezelhető! Mi lehet ennek az oka?
Milyen kezelési lehetőségek vannak?
Hogy kezeljük az ismerősök folyamatos kérdéseit, hogy mikor jön már a baba?
Hogy kezeljük párunkkal a nyomást, hogy őrizzük meg az intimitást?
1. rész
2. rész
3. rész

Cikk a meddőségről

A meddőség rendkívül fontos orvosi, egyúttal társadalmi probléma is. Ezen a szakterületen fokozottan ügyelni kell arra, hogy orvos és páciense viszonya a bizalomra épüljön, hiszen annak, aki ilyen gonddal fordul szakemberhez, a gyógyulás érdekében rendkívül őszintén fel kell tárnia a legintimebb titkait is. Egyszerre kell pszichésen és szakorvosként közelíteni a pácienshez.


Meddőség, fogamzásgátlás, STD, clamydia 

Dr. Katona Renátával és Dr. Gyovai Gabriellával készült teljes riport megtekintése

Családalapítás - Mikor?

A családtervezést nagyon sok tényező befolyásolhatja, sokszor az élethelyzet alakítja úgy, hogy valaki egészen korán vagy későn válall gyereket.

HPV és a védőoltás


HPV, védőoltás, méhnyakrák, megelőzés
Tovább a teljes cikkhez (docx formátum)

Dr. Katona Renáta, nőgyógyász
Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke
Dr. Koiss Róbert, a Magyar Méhnyakkórtani és Kolposzkópos Társaság elnöke

A terhességi szűrésekről

A terhesség ideje alatt milyen vizsgálatokon kötelező részt venni?
Miért fontos 35 év felett genetikai vizsgálatot végeztetni?
Milyen egyéb szűrésekre van lehetőség, amelyek ugyan nem kötelezőek, de ajánlatos elvégeztetni őket?
Tovább a teljes cikkhez (docx formátum)

Fogamzásgátlás fiatalkorban 

A kamaszok életébe sokszor mint egy sebes vonat érkezik az az első szexuális aktus.

Mit kellene tenni a lányoknak a szexuális aktus előtt?

Dr. Katona Renátával és Dr. Gyovai Gabriellával készült riport megtekintése